Vachtmijt bij het konijn.

Vachtmijt bij het konijn zorgt o.a. voor kale plekken. Kale plekken, losse haren en schilfers. De haren van het konijn zitten meestal los, ook heeft het konijn vaak last van jeuk en krabt en bijt het zichzelf, hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. Door de irritatie van de huid komen er veel schilfers los, het konijn heeft als het ware roos. Het gaat om de volgende mijten: Cheyletiella parasitovorax.
Diagnose

Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) en een microscopisch onderzoek van de schilfers is de diagnose makkelijk te stellen. Met behulp van een vlooienkam wordt de huid uitgekamd, de schilfers worden van de haren gescheiden en onder de microscoop bekeken. De mijten en eitjes van de mijten zijn goed te zien. Het gaat om de volgende mijten: Cheyletiella parasitovorax.

Vacht mijt bij het konijn onder de microscoop, ook is er een ei te zien.

Ook is er nog een ander soort vachtmijt. Het konijn krijgt een kale huid zonder schilfers. Deze vachtmijt tast de haarschacht aan waardoor de haren uitvallen met als resultaat een kale nek, rug en onderbuik. De huid is vaak helemaal kaal en de haren vallen bij bosjes uit. Er kan sprake zijn van jeuk maar het hoeft niet. Deze mijt is de Leoparacarus gibbus (vroeger de Listrophorus gibbus). Met de microscoop zijn de mijten en de eieren op nog aanwezige haren te zien.

Therapie

Je kan de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij konijnen.

Frontline pipet of spray mag absoluut niet bij konijnen toegediend worden: dit kan dodelijk zijn!

Dosering

De dosering Selamectine bij het konijn. De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren

  1. Zwaarder dan 2,5 kg: pipet voor de volwassen kat (45 mg pipet).
  2. Tussen 2,5 kg en 800 gram: pipet voor pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml).
  3. Voor dieren onder de 800 gram: gedeelte van pipet voor de pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml)

Zie in de tabel hieronder voor de juiste dosering bij een bijzonder dier onder de 800 gram. Deze dosering is getest en werkzaam, maar vooral veilig bevonden om te gebruiken bij deze lichte dieren.

Het middel voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat.

Het middel voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat.

Indien je meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine dan kun je de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland.

lees de bijsluiter van het vlooienmiddel met selamectine.
Lees de bijsluiter van Surolan

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark