Torticollis of een scheve kop door E. cuniculi bij het konijn

Een scheve kop bij een konijn.Encephalitozoon Cuniculi, Encepaholitozoonose, Nozemose of E. Cuniculi wordt deze ziekte ook wel genoemd.

E. cuniculi tast zenuwcellen aan (neurologisch verschijnsel). Het nestelt zich in de hersenen, het evenwichtsorgaan en in het ruggemerg. Het geeft in die zenuwweefsels een ontstekingsreactie. Het is een neurologische verschijnsel.

De ziekte E. Cuniculi veroorzaakt meerdere probleen, mocht je een konijn hebben die je verdenkt van deze ziekte lees dan ook verder over E. cuniculi. De ziekte E. Cuniculi zorgt niet alleen voor problemen aan het hoofd van het konijn maar ook zorgt deze ziekte voor een slappe achterhand, trekken met een poot, omvallen, veel drinken en plassen, urinebrand en nog veel meer. Dus een scheve kop (Torticollis) is een van de problemen die E. Cuniculli kan veroorzaken bij het konijn.

Symptomen

Problemen aan het hoofd bij een konijn.

Torticollis of een gedraaide nek.

 1. Torticollis of een scheve kop (in meer of mindere mate). Dit wordt ook wel head tilt genoemd in Engeland en Amerika.
 2. Zwaaibewegingen met het hoofd.
 3. Nystagmus = ogen die heen en weer bewegen.
 4. Rol of tolneigingen om de lengteas.
 5. Epilepsie of epileptiforme aanvallen .

Verdere dingen die kunnen gebeuren.

 1. Slecht evenwicht kunnen bewaren-->vallen, hiervoor gaat het konijn steun zoeken door tegen de wand van het hok aan te leunen.
 2. Het omvallen kan zelfs rollen worden.
 3. Ook kan je epilepsie of epileptiforme aanvallen tegenkomen bij het konijn waarbij het konijn enorm ligt te trillen en niet meer aanspreekbaar is.

Oorzaak

Volgens Dierenkliniek Wilhelminapark

is E. cuniculi de feitelijke oorzaak van de konijnen die een scheve kop, torticollis of om hun lengteas rondjes draaien. In analogie met een otitis media (middenoorontsteking) bij de mens, de hond of de kat kunnen we ook niet verklaren dat een bacteriŽle infectie leidt tot extreme rolneiging om de lengteas, het blijft dan vaak bij een scheef gehouden kop zonder rolneiging (en zonder nystagmus).

De oorzaak moet in het evenwichtsorgaan, of misschien nog veel meer op hersenniveau gezocht worden doordat zenuwweefsel door E. cuniculi aangetast wordt.

DX Torticollis oftewel wat kunnen de oorzaken zijn voor torticollis?

 1. E. Cuniculi (MET STIP OP 1).
 2. Otitis media (= een middenoorontsteking).
 3. Meningitis/encefalitis tgv een bacteriŽle infecties in de hersenen.
 4. Larva migrans in de hersenen (= een worm infectie).
 5. Trauma (= een ongeluk of botsing).
 6. Tumor.

Behandeling

Het konijn krijgt een medicijn dat de E. Cuniculi aanpakt, ook krijgt het konijn antibioticum voor het geval dat er een bacteriŽle infectie aanwezig is (bijvoorbeeld Duplocilline). Ook krijgt het konijn de eerste dagen dexamethason (=corticosteroied) om zwelling en ontsteking tegen te gaan en het konijn krijgt vitamine B om zenuwweefsel te herstellen.

Geschikte medicijnen.

 1. Fenbendazol = Panacur.
 2. Dexamethason injecties IV 3 dagen (om reactie en zwelling af te remmen).
 3. Na de 3 dagen metacam (= pijnstiller en ontstekingsremmend middel) dit kan namelijk niet gelijk met dexamethason gegeven worden.
 4. Vitamine B injecties(om de zenuwcellen te laten herstellen).
 5. Duplocilline of baytril (= antibiotica).

Bron:dierenkliniekwilhelminapark