Oormijt bij het konijn.

oormijt bij het konijn geeft veel bruine korsten en jeuk ten gevolgen van de irritatie in de orenMijt is erg besmettelijk voor konijnen onderling en wordt veroorzaakt door de mijt Psoroptes cuniculi. Als een konijn bruine korsten in de oren heeft, als het konijn veel schudt met de kop, flappert met de oren en veel aan de oren krabt heeft het konijn waarschijnlijk last van (oor)mijt

Diagnose.

oormijt bij het konijn geeft veel bruine korsten en jeuk ten gevolgen van de irritatie in de orenAan de hand van jeuk en bruine, ingedroogde korsten en een ontstoken oorschelp is de diagnose al zo goed als zeker oormijt. Met een oorkijker zie je de mijten in het oor bewegen. Oormijten worden geactiveerd door de warmte die de lamp uitstraalt. Als je het oorsmeer van het konijn nog eens nader bekijkt met de microscoop dan kan je de diagnose bevestigen.


Therapie.

De therapie bestaat uit de behandeling van de oorontsteking en het doden van de oormijten.

De oren worden 2x daags gezalfd met een verzachtende en ontstekingsremmende zalf: Surolan. Indien het konijn erg veel last van de korsten en de ontsteking heeft worden de oren eerst onder verdoving schoongemaakt.

De oormijten worden bestreden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine, een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij konijnen.


Frontline pipet of spray mag absoluut niet bij konijnen toegediend worden: dit kan dodelijk zijn!

Dosering.

Selamectine bij het konijn. De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren

  1. Zwaarder dan 2,5 kg: pipet voor de volwassen kat (45 mg pipet).
  2. Tussen 2,5 kg en 800 gram: pipet voor pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml).
  3. Voor dieren onder de 800 gram: gedeelte van pipet voor de pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml)

Zie in de tabel hieronder voor de juiste dosering bij een bijzonder dier onder de 800 gram. Deze dosering is getest en werkzaam, maar vooral veilig bevonden om te gebruiken bij deze lichte dieren.

Het middel (Stronghold) voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat

Het middel voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat.

Indien je meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine dan kun je de bijsluiter vinden op de website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland.

Lees hier de bijsluiter van het vlooienmiddel met selamectine.
Lees hier de bijsluiter van Surolan.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark