Nierproblemen door cuniculi bij het konijn.

Een konijn dat urinebrand heeft gekregen door een blaasverlamming Veel drinken en plassen of een blaasverlamming waardoor het konijn urine lekt kan ontstaan door een infectie met Encephalotozoon cuniculi. Deze ziekte wordt ook wel Encephalotozoonose, Nozemose of E. cuniculi genoemd.

Veel drinken en plassen.

Oorzaken van urinebrand of veel plassen en urine lekken :


 1. E. cuniculi
 2. Blaasontsteking
 3. Blaassteen
 4. Blaaszand (= te veel calcium door voedingsfouten)
 5. Blaas- of baarmoedertumor

Waarom E. cuniculi neurologische verschijnselen geeft.

E. cuniculi tast zenuwcellen in de blaas aan. Door de blaasverlamming plast het konijn over zijn achterpoten en veroorzaakt het urinebrand.

Nierproblemen.

E. cuniculi tast de nieren van het konijn aan doordat het er een ontstekingsreactie veroorzaakt in het nierweefsel. Doordat de protozoen vastlopen in de nieren geven ze in het nierweefsel een ontsteking. Door nierschade ontstaan problemen bij het konijn , zoals veel drinken en plassen.

Het nierweefsel kan de urine niet meer opnemen en daardoor gaat er veel urine geproduceerd worden. In het bloed van het konijn zie je een hoge waarde van het ureum en het kreatininegehalte. Deze verhoging is een bewijs dat de nieren van het konijn aangetast zijn.

Een konijn met een nierpronbleem door e. cuniculi kan een hoog ureum en kreatinine gehalte in het bloed krijgen.

Diagnose.

Er Er Er wordt een urine onderzoek uitgevoerd om te zien of er bloed in de plas zit en of er blaaszand aanwezig is (door een verkeerde voeding). Indien nodig wordt er een röntgenfoto gemaakt om te zien of er stenen in de blaas zitten en/ of een tumor aanwezig is. Indien er geen blaasontsteking aanwezig is, is het zeer waarschijnlijk dat er een infectie met E. cuniculi is. Vervolgens wordt bloed afgenomen om de diagnose rond te krijgen.


De behandeling.

Het konijn wordt in ieder geval behandeld met een medicijn dat de E. cuniculi aanpakt. Daarbij wordt er aan het konijn een antibioticum gegeven voor het geval er toch een bacteriële infectie aanwezig was. Bijvoorbeeld duplocilline. Dit is een penicilline die goed doordringt in de blaas van het konijn.

De eerste dagen krijgt het konijn dexamethason (=corticosteroied) om zwellingsdfdskgijfdsjgee keer per dag (door een dierenarts) leeggedrukt. Voor de huidontsteking (urinebrand) krijgt het konijn duplocilline en een antibioticumzalf.

Geschikte medicijnen om een nier en blaasprobleem door E. cuniculi te behandelen.

 1. Fenbendazol = Panacur 20 mg/kg LG (gedurende 3 maanden!)
 2. Dexamethason injecties gedurende 3 dagen om zwelling en ontsteking af te remmen
 3. Na die 3 dagen metacam geven (= een pijnstiller / ontstekingsremmer), dit kan niet samen met dexamethason gegeven worden
 4. Vitamine B injecties om de zenuwcellen te herstellen
 5. Carbachol om de blaas te laten spannen (indien de blaas een verlamming heeft)
 6. Indien er ook een huidontsteking of urinebrand aanwezig is wordt aan het konijn Duplocilline (= een antibioticum) gegeven.

Hierbij is het aan te raden het konijn gedurende 3 dagen te hospitaliseren.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark