Myxomatose bij het konijn.

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Myxomatose heeft vaak een fatale afloop (longontsteking), zeker als er niet op tijd op de juiste manier wordt ingegrepen.Symptomen.

De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (de incubatietijd) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook kenmerkt de ziekte zich door knobbels (myxomen), voornamelijk rond de mond, oren en op de rug. Ook kan een konijn met myxomatose ontstoken oogleden hebben. Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind. Wilde konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Myxomatose geeft myxomen (knobbels) in de huid bij het konijn myxomatose geeft ontsoken, pussende oogleden bij het konijn. Myxomatose op de neus bij het konijn.

Therapie.

Indien de ziekte optreedt is de enige therapie het konijn zo goed mogelijk te verzorgen. Zorg dat het konijn blijft eten, ga het eventueel dwangvoeren. Bestrijd de bijkomende bacteriŽle infecties met antibioticum en oogzalf. Geef het konijn pijnstiller en zorg voor een goede warme huisvesting. Het kan weken tot maanden duren voordat het konijn volledig genezen is.

Voorkomen is belangrijker dan genezen!

  1. Vaccineer je konijn preventief tegen de ziekte (dit moet 2x per jaar).
  2. Probeer insecten te weren uit het hok met behulp van horren of fijnmazig gaas.
  3. Bestrijd vlooien met behulp van advantage of stronghold. Voorkom contact met egels, katten en honden, deze kunnen de vlooien overbrengen.
  4. Zorg voor een goede hygiŽne.
  5. Zorg er bij verdenking van myxomatose voor dat de konijnen onderling geen contact hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of ieder konijnenpaar zijn eigen voerbak en drinkfles.

De vaccinatie tagen myxomatose.

Omdat myxomatose bijna niet te genezen is, is het belangrijk om de ziekte te voorkomen door middel van een vaccinatie.

De eerste vaccinatie mag vanaf de leeftijd van 1 maand gegeven worden, bij dwergkonijnen pas vanaf 3 maanden! Zeven dagen na vaccinatie is het konijn beschermd tegen de ziekte. Deze bescherming houdt 2-4 maanden aan. Je moet je konijn daarom twee keer per jaar vaccineren, een keer in april-mei en een keer in augustus-september.

Tegenwoordig maken veel dierenarten gebruik van een nieuw vaccin waardoor het nog maar 1x per jaar nodig is je konijn te vaccineren.

De kosten liggen tussen de 10-20 euro op een door de dierenarts gehouden inentingsdag. De prijs voor het inenten van een konijn buiten een inentingsdag kan fors hoger zijn! Bij het inenten wordt het konijn vaak nog snel nagekeken.

Na de vaccinatie kan er een verdikking ontstaan in de huid op de plaats waar de vaccinatie gegeven is. Dit is een lokale entreactie op de vaccinatie met het (Shope-)fibromavirus. Na een paar weken zal deze zwelling wegtrekken.

Indien je je konijn verdenkt van Myxomatose of als er al een konijn van een groep ziek is geworden laat je konijn(en) dan NIET vaccineren. Maak dus ook geen gebruik van een NOOD vaccinatie.

Vaccin

Lyomyxovax is een veilig vaccin!

Het vaccin (lyomyxovax) is veilig. Het is een fibromavirus en kan geen myxomatose veroorzaken. Het geeft echter geen 100% bescherming, maar zorgt ervoor dat de ziekte minder ernstigere vormen aanneemt bij een geinfecteerd konijn. De bescherming zal 2 tot 4 maanden aanhouden.

Dervaximyxo SG33 en Dercunimyx zijn geen veilige vaccins!

De sterkere vaccins Dervaximyxo SG33 en Dercunimyx. De stam stam SG33 van Dervaximyxo zit ook in Dercunimyx, echter deze vaccins zijn gevaarlijk omdat een percentage van de gevaccineerde dieren ziek kan worden en zelfs kan overlijden! Dit is dus een vaccin dat je niet voor je huiskonijn mag laten gebruiken. Het is ontwikkeld voor de commerciŽle konijnenhouderij.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark