Myasis of madenziekte bij het konijn.

Myasis bij een konijn. Vliegenmaden in diverse groottes zie je op 1 konijn. In de warme (zomer)maanden zijn vliegen een groot gevaar voor konijnen.

Wees vooral in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van vliegen in de buurt van jouw konijn. De vliegen kunnen eieren leggen rond de anus, met name wanneer het konijn aangekoekte poep heeft. Uit deze eitjes komen maden.De vieze (poep) kont.

Vaak is deze aangekoekte poep geen diarree maar het gevolg van een verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels (nachtkeutels). Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als het konijn deze niet opeet geeft dit een vieze kont.

Vaak wordt er gedacht dat er diarree aanwezig is, maar er is gewoon een voedingsprobleem doordat de eigenaar teveel konijnenvoer aan het konijn geeft.

Myasis bij een konijn. Een huidwond waar eitjes op worden afgezet. Hieruit ontstaan maden die de huid aantasten en grote gaten kunnen veroorzaken. Myasis bij een konijn. Een huidwond waar eitjes op worden afgezet. Hieruit ontstaan maden die de huid aantasten en grote gaten kunnen veroorzaken.

myasis

Aangekoekte keutels zorgen voor het ontsteken van de huid. Vliegen worden aangetrokken door de geur die van een ontstoken huid af komt. Ze leggen eitjes op de poep of op de huid van het konijn wat ontstoken is. Uit deze eitjes ontstaan maden, je ziet deze maden vaak in diverse groottes. Van heel klein tot wel 1 cm lang (zie foto). Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de huid van het konijn en richten enorme schade aan.

Therapie.

Het konijn wordt verdoofd. Als het konijn verdoofd is worden alle maden met een pincet van de ontstoken huid van het konijn gehaald. Als de maden weg zijn wordt de aangekoekte poep weggewassen en de ontstoken huid wordt opgeschoond en gehecht. Het konijn krijgt antibioticum en pijnstiller.

Myasis voorkomen.

Om myasis voorkomen moet je goed op hygiene letten. Het hok moet schoon zijn en het konijn ook. Ook de voeding is erg belangrijk. Controleer iedere dag of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken, in het hok, 1x per dag. Als extra kan je horrengaas voor het hok plaatsen zodat vliegen het hok niet in kunnen.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark