Konijn met droge ogen of KCS bij het konijn.

Droge ogen bij een konijn Indien een oogontsteking bij een konijn niet overgaat met een zalf moet er aan droge ogen, kcs (Kerato Conjunctivitis Sicca), gedacht worden. De gebruikte zalf is meestal een zalf met een antibioticum. Soms bevat de zalf ook vitamine A en heeft de zalf in een aantal gevallen, een ontstekingsremende werking (bijvoorbeeld terracortril).

Voorbeelden van zalven zijn: CAF-zalf, Terramycine, Aureomcine en andere oogzalven.

Hoe ziet de oogonsteking er uit?

Er is pus in het oog te zien, met een witte korst of zwelling van het hoornvlies (de cornea). Er groeien bloedvaatjes vanaf de zijkanten van het oog naar het midden. De ogen zijn een beetje dof en er ligt een witte waas overheen.

Een mogelijke oorzaak.

Bij honden en katten zie je vaak een oogontsteking doordat er te weinig traanvocht wordt geproduceerd. Dit wordt droge ogen, KCS of Kerato Conjunctivitis Sicca genoemd. Bij konijnen was dit echter nog niet eerder beschreven.

Diagnose.

Door het gebruik van een STT of Schirmer Tear Test kan gemeten worden hoeveel traanvocht er aanwezig is. Er wordt een normaalwaarde aangehouden van 10-12 mm (door fabrikanten van geneesmiddelen)

Door middel van een schirmer tear teast is te meten of een konijn een droog oog heeft Door middel van een schirmer tear teast is te meten of een konijn een droog oog heeft

Hoeveel traanvocht heeft een konijn.

Normaal moet er 10-12 mm vocht aanwezig zijn. Indien een oog echter een ontsteking heeft mag er verwacht worden dat er meer dan 15 mm vocht gemeten zal worden. Op bovenstaande foto's is te zien dat het konijn te weinig traanproductie heeft.

Therapie.

De therapie bestaat uit de behandeling van de oogontsteking met een speciale oogzalf: Optimmune Canis. Optimmune Canis is een zalf die ervoor zorgt dat er meer traanvocht geproduceerd wordt. Het is alleen geregistreerd voor het gebruik bij honden. Voor konijnen (en katten) mag het echter off-label gebruikt worden.

Gedurende 2 weken wordt het 2x daags gegeven en indien dit goed gaat wordt het 1x daags gegeven. Je ziet dat de zwelling van het oog van het konijn afneemt en dat de witting wegtrekt. De ontsteking bij het konijn zie je steeds meer afnemen. Echter het is de vraag of het restloos zal genezen. Je ziet wel dat het konijn zich veel lekkerder voelt nadat de behandeling is gestart.

Soms is het nodig om het konijn ook kunsttranen te geven.

Hieronder enkele voorbeelden van KCS bij het konijn en controle foto's van een paar weken later:

1e voorbeeld: Een konijn met een droog oog. Een konijn met een droog oog 1 maand na het begin van de behandeling.

2e voorbeeld: Een konijn met kcs die behandeld wordt met optimmune canis.

Mocht je een konijn hebben waarbij de oogontsteking niet overgaat denk dan aan KCS!

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark